LUNĂ PLINĂ de Kelley Armstrong

Titlul Românesc: Lună plină
Titlul original: Bitten
Autor: Kelley Armstrong
Editura Românească: Tritonic
Editura originală: Random House Canada
Traducător: Florin Mircea Tudor

Notă dată pe mine: + + + (din 5)
fără melodie

Cu toţii aţi auzit de AMURG, LUNĂ NOUĂ şi celelalte două cărţi din binecunoscuta serie a lui Stephenie Meyer. Vă amintiţi desigur de drăguţii de vampiri şi de vârcolaci şi de relaţiile dintre acestea nu tocmai frumoase.

Editura Tritonic vă prezintă, de data aceasta exclusiv despre vârcolaci, LUNĂ PLINĂ de Kelley Armstrong, prima carte dintr-o serie fantasy încântătoare de zece volume, numită FEMEI DIN LUMEA DE DINCOLO. Kelley aduce în prim plan viaţa Elenei, o femeie frumoasă, amuzantă, inteligentă. Părinţii i-au murit de când era mică într-un accident din care scăpase ca prin farmec, dar acest lucru i-a lăsat sechele. Locuieşte acum în Toronto, împreună cu prietenul ei, Philip, alături de care speră să îşi întemeieze o familie. Dar viaţa ei nu este nici pe departe atât de normală precum pare, pentru că este vârcolac, şi nu un vârcolac normal, ci singura femeie vârcolac în viaţă, stârnind pasiuni şi dorinţe nebănuite. Elena încearcă să se detaşeze această viaţă şi, fugind de lângă iubitul ei care a Transformat-o cu unsprezece ani în urmă, vrea să se transforme la loc într-o persoană „normală”, ca toţi ceilalţi oameni, cu serviciu, iubit şi familie.
Contrar părerii generale, Kelley nu îşi face personajele să se Transforme numai atunci când este lună plină, deşi Elena ne informează – acţiunea se povesteşte la persoana întâi – că luna avea o oarecare influenţă asupra lor.
Elena îşi duce viaţa normal, cu micile ei Transformări săptămânale şi cu iubitul ei care încearcă să îi satisfacă toate capriciile, până când primeşte un apel de la un bărbat pe nume Jeremy, care o roagă să îl sune neapărat. Philip, crezând că Jeremy face parte din familia Elenei – un văr de-al doilea –, o sfătuieşte sau mai degrabă o obligă să meargă să vadă ce era atât de urgent. În cele din urmă, Elena cedează şi ia avionul spre New York.
Astfel aflăm cum a luat naştere viaţa Elenei ca vârcolac, în spatele porţilor Stonehaven-ului şi de ce Jeremy insista atât de mult venirea ei în New York. Kelley ne dă în primele pagini destul de puţine informaţii cu privire la Transformarea Elenei, insistând însă pe vina lui Clay, un alt vârcolac pe care ea l-a întâlnit în interiorul Haitei şi care a fost totodată iubitul Elenei, cu care ea trebuia să se mărite. Adevăratul scop ni se face cunoscut târziu, în interiorul cărţii.
Conform lui Kelley, gena de vârcolac este transmisă numai pe linie paternă, fiecare nou-născut fiind luat din braţele mamei şi crescut în interiorul Haitei, un fel de organizaţie cu propria ei ierarhie, cu propriile reguli şi propria istorie, formată doar din vârcolaci. În afara Haitei se află mutt-i, vârcolaci care au renunţat la viaţa de Haită ca Daniel sau LeBlanc. Mutt-i sunt consideraţi din perspectiva Haitei aproape nişte animale, fără posibilitatea de a se controla şi sunt ţinuţi sub atentă observaţie, pentru a nu atrage atenţia asupra lor şi asupra Haitei.
Dar când unul sau mai mulţi dintre aceşti mutt-ii încalcă regulile, Haita se obligă să îi oprească înainte de a nu fi prea târziu. Aceste este motivul pentru care Jeremy o cheamă pe Elena înapoi în sânul Haitei.
Însă Elena nu se mai consideră făcând parte din Haită şi încearcă să respingă oferta de a se întoarce, deşi din perspectiva lui Jeremy, care este şi Alfa, conducătorul, ea nu a părăsit-o niciodată. Dar când vede că ei chiar au nevoie de ea, acceptă să îi ajute, dar afirmă de la început că după ce va termina, va pleca din nou cu Philip.
Astfel începe căutarea mutt-iilor liberi care atrag atenţia asupra domeniului Stonehaven. Elena trebuie să se confrunte cu Danile, LeBlanc, Marsten şi mulţi alţii, şi să treacă prin încercări greu de suportat pentru a-şi da seama ce trebuie să aleagă. Adevărata ei luptă începe când realizează că moartea nu este doar un joc, că oricine, chiar şi ea, chiar şi Clay sau Jeremy – pe care îi consideră invulnerabili – pot muri.
În final, adevărata ei natură are câştig de cauză, iar Elena realizează unde îi este locul.

LUNĂ PLINĂ nu are nimic din seria AMURG, iar Kelley Armstrong nu are, la rândul ei, nimic din Stephenie Meyer. Cu un tiraj epuizat în doar trei săptămâni, LUNĂ PLINĂ este, fără îndoială, o carte care merită citită de oricine, de la copii la adulţi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: