CÂNTEC DE GHEAȚĂ ȘI FOC – GEORGE R.R MARTIN

2007. Silvana Șorop. Își târa picioarele prin stația de la metroul Universității, cu privirea ațintită asupra zidului de piatră în spatele căruia cele două șiruri de scaune roșii și murdare așteptau și ele trenul.
Dar dacă fizic ea era acolo, mintea îi zbura printre amintiri. Nu avea iPod atunci – era 2007 – și deși se gândea la unul, o făcea decât în momentele când memoria ei tânjea să fie reîmprospătată cu vreo melodie, așa cum face, de altfel, 99% din populația lumii privitor la Dumnezeu. Când au nevoie de el. ”Ca și cu iPod-ul meu.” Viitorul ei iPod.
Modelul de pe jos nu îi producea nici o impresie anume, așa cum nimic din interiorul stației de metrou nu mai era în stare să uimească, un uriaș tehnologic mort, un cavou de piatră împuțit prin care trecea un șarpe de metal la intervalul de cinci minute. Iar în burta șarpelui, oameni nevinovați împreună cu posibilii criminali. Degradare. O stație de metrou din București, construită în timpul lui Ceaușescu.
Însă partea bună cu absolut orice stație de metrou este că producătorii, în speranța unor noi clienți, făceau reclamă produselor lor. Iar ea își clătea ochii, întrebându-se cine anume este cu adevărat interesant de acele lucruri. Reclamă la parfumuri, la filme, la aspiratoare și la un curs de calculatoare E.C.D.L.
Și la o serie de cărți. ”Interesant.”
”SERIA CÂNTEC DE GHEAȚĂ ȘI FOC – George R.R. Martin”, citi ea sceptică. Reclama aducea în prim-plan cele două cărți din serie. Prima – URZEALA TRONURILOR – înfățișa un călăreț îmbrăcat în negru – Jon Snow îmbrăcat în hainele negre ale Rondului de Noapte, avea să gândească mai târziu –, o cioară zburând bidimensional undeva în stânga acestuia și un castel în depărtare – fără îndoială Winterfell, reședința familiei Stark. Dar pe atunci ea nu știa nimic. urzeala-tronurilor1-200
A doua carte reprezenta la rândul ei doi călăreți care stăteau cu spatele în mijlocul unei câmpii verzi, unul dintre ei arătând cu mâna către un alt castel, mai mare și mai impunător decât celălalt, iar deasupra lui norii negri de furtună și fulgerele – brăzdând cerul.
În spatele acestora, un tip bărbos, gras, cu ochelari, dar simpatic de altfel, privea de sub niște sprâncene aproape albe. Scriitorul.
Poate că apariția aceasta ar fi trecut fără să lase vreo amintire, ștearsă de metroul care ieșea din tunel vuind, ca o un șarpe cu venin de metal. Ușile se deschideau, se închideau, iar Silvana pleca acasă.
Poate… dacă nu ar fi privit săptămânal reclama când se întorcea de la meditații. Poate, dacă rezerva de cărți fantasy nu s-ar fi terminat. Poate atunci ar fi uitat. Poate, dacă Gaudeamus nu ar fi venit și în sfârșit poate, dacă nu ar fi intrat în standul Nemira.

Iar în 2009 Silvana se gândește cât de bine ar fi fost să fie Dumnezeu, să vadă ce diferență ar fi existat între prezentul ipotetic, influențat de alegerea ei de a nu cumpăra cartea, și prezentul real, prezent în care cele șapte cărți apărute din serie ocupă aproape un raft întreg în biblioteca ei.
Fără îndoială, o diferență zdrobitoare.

Sper că ați înțeles. Am dat peste reclama serii la metrou, și văzând-o săptămânal m-am hotărât să iau cărțile, cu atât mai mult cu cât venise și Gaudeamus. Sau cel puțin așa îmi amintesc eu.
Să fac o recenzie la seria care de pe locul I pentru mine este o provocare. Se știe că Martin s-a inspirat din Războiul celor două Roze din Anglia, iar acest lucru este extrem de vizibil gândindu-te la asemănarea numelor celor două case: Lancaster – iar corespondentul în carte, Lannister. York – Stark. Asta, istoria, faptele și până și așezare pe hartă.
Așa cum scrie pe spatele primei cărți, încercarea de a rezuma seria este de-a dreptul nebunească.
Martin aduce în prim-plan lupta dintre cele două case nobiliare mari – Lannister și Stark, iar pe celălalt plan faptele de dincolo de Zid, o construcție uriașă care apără lumea oamenilor de ce ar fi putu veni din afară.
Nu există personaje bune sau personaje rele așa cum nu există doar alb sau negru, ca în universul lui Tolkien. Uneori nici nu îți dai seama de ce parte sunt.
Dar să trecem la povestire, începând cu istoria.

Rege este Robert din Casa Baratheon – blazon cerbul –, numit Uzurpatorul. În urmă cu doisprezece ani el furase coroana de la regele Aerys, din Casa Targaryen – blazon dragonul cu trei capete – și ucisese aproape pe toți cei cu sânge Targaryan, inclusiv pe prințul moștenitor, Rhaegar, pe soția lui și pe copii. Spun aproape pe toți, pentru că Daenerys Targaryen și fratele ei au fugit din calea lui și s-au ascuns.
Cam așa stăm cu istoria.

Acum, câteva elemente esențiale:
Zidul, o construcție imensă de gheață de la nord este granița regatului. Rondul de Noapte apără Zidul și ține la distanță forțele care ar putea veni din spatele acestuia – precum Ceilalți, morți vii cu ochii albaștri.
La nord domnește Eddard Stark, lord de Winterfell, cu cei cinci copii ai lui și bastardul.
La sud domnește Tywin Lannister, cu cei trei fii, doi gemeni și un pitic, dintre care fiica este măritată cu regele.
Intriga, dacă până acum nu a apărut, poate fi considerată, atât venirea regelui la Winterfell și dorința lui ca Eddard Stark să devină Mână a Regelui, cât și căderea fiului său Bran de pe zidurile cetății, împins pesemne de cineva dinăuntru. Catelyn Stark își sfătuiește soțul să accepte invitația regelui și să accepte rangul, iar acesta, convins, pleacă la Debarcaderul Regelui.
Dar lucrurile sunt date peste cap când Bran Stark cade de pe zidurile castelului pe care obișnuia să se cațere, după ce o surprinde pe regină – Cersei Lannister – și pe fratele ei – Jaime Lannister – făcând dragoste. Dar cineva încearcă să îl ucidă pe Bran printr-un tertip, dând foc Bibliotecii și așteptând ca toată lumea să fugă pentru a salva cărțile. Bran scapă și Catelyn își dă seama că alunecarea lui Bran de pe ziduri nu a fost întâmplătoare și începe să caute vinovatul.
Însă regele nu amână plecarea pentru acest lucru și Lordul Stark este nevoit să își abandoneze fiul inconștient și să plece împreună cu Sansa și Arya, cele două fiice ale lui, la Debarcaderul Regelui. Într-o altă ordine de idei, Jon Snow, bastardul lordului Eddard, hotărăște să urmeze calea unchiului său și se înrolează în Rondul de Noapte.
Daenerys Targaryen, ascunsă de furia Uzurpatorului în Orașele Libere, în casa Maestrului Illyrio, este vândută lui Khal Drogo de fratele ei, în schimbul promisiunii unei armate pentru a recuceri regatul care îi aparținea de drept.
Un ultim lucru pe care aș vrea să îl mai spun se referă la lupii străvechi ai copiilor Stark. În primele pagini aflăm despre găsirea acestor șase pui de lup în burta unei lupoaice moarte și adoptarea lor de cei cinci copii și de bastard. Potrivirea era incredibilă, fiind găsiți două femele și patru masculi, unul dintre ei fiind alb, alungat de lângă ceilalți. Este considerat un semn de la zei, întrucât blazonul Casei Stark este un lup străvechi gri, pe fundal alb.

Nici unul dintre personaje nu este scutit de lama călăului și veți observa, pe parcurs, că și personajele privite ca fiind bune pot muri, iar cele așa-zise rele pot câștiga.

Intrigi, comploturi pentru un tron, cavaleri falși, minciuni și jumătăți de adevăr, trădări, crime, dar și minuni, dragoste, inocență și naivitate, toate acestea se pot găsi în SERIA CÂNTEC DE GHEAȚĂ ȘI FOC apărută la editura Nemira.

SERIA CÂNTEC DE GHEAȚĂ ȘI FOC – George Raymond Richard Martin:
1. URZEALA TRONURILOR
2. ÎNCLEȘTAREA REGILOR
3. IUREȘUL SĂBIILOR

4. A FEAST FOR CROWS – engleză
5. A DANCE WITH DRAGONS (așteptat cu nerăbdare)
6. THE WINDS OF WINTER (încă în stadiul de proiect)
7. A DREAM OF SPRING (încă în stadiul de proiect)

URZEALA TRONURILOR este împărțită în două volume, ÎNCLEȘTAREA REGILOR asemenea, iar IUREȘUL SĂBIILOR în trei volume.

Este minunată. Nu există îndeajuns de multe superlative în limba română, franceză sau engleză pentru a reflecta întreaga valoare a acestei serii. Și, din punctul de meu de vedere, nu exgerez deloc. V-o recomand cu cea mai mare plăcere. S-U-P-E-R-B !!!

Titlul Românesc: Cântec de Gheață și Foc
Titlul original: A Song of Ice and Fire
Autor: George R.R. Martin
Editura Românească: Nemira
Editura originală: Bantam Books (USA); Voyager Books (UK, Australia)
Traducător: Urzeala tronurilor – Silviu Genescu; Încleștarea regilor + Iureșul săbiilor – Laura Bocancios
Melodie: Forsaken – Within Temptation ; Here comes the king – X-ray Dog; A Song of Ice and Fire.
Nota dată de mine: + + + + + (din 5) – cu alte cuvinte, TOT.

Trebuie să vedeți asta. Poate vă faceți o idee:

westeros1yj8

Harta. Click pt o imagine mai mare.

Reclame

7 răspunsuri to “CÂNTEC DE GHEAȚĂ ȘI FOC – GEORGE R.R MARTIN”

 1. izell Says:

  Deci, iartă-mă pentru ziua precedentă.. tastatura nu prea s-a lipit de mine, whatever .. Ieri .. Am început ziua banal, cu rugăminţi fără izbândă pentru a merge la plajă, oricum, am trecut peste asta, primind un telefon cu o invitaţie, o accept automat, fără nici un moment de cumpănă. Ajung în staţie, aştept vehiculul de transport în comun .. :)) când, brusc, îmi dau seama că plaja ar fi ultimul loc unde aş vrea să îmi petrec ultimele ore.. deci, cale-ntoarsă. Ajunsă acasă, prietenul meu din armată, şi anume, aspiratorul îmi face cu ochiul din fundul camerei mele ultra-secrete. Ce puteam face? Am acceptat si l-am pornit, spre stupoarea mea, constatând că scoate un huruit îngrozitor de triumfător, sau presupun că era doar imaginaţia mea. Ziua se termină perfect. În balansoarul mutat in fundul grădinii, înconjurată de gazon proaspăt tăiat, un câine semi-turbat alergând voios şi urletele dragilor mei colegi ce s-au hotărât să incerce un nou stil de luptă, ce primitiv..
  Azi.. frumos, am devorat toate magazinele cu mama, un maraton de cumpărături in mall-urile din oraş, apoi luând Baltagul lui Sadoveanu pentru prima dată în viaţă, şi, spre surprinderea mea… terminându+l foarte curând.. your turrnn ..

 2. magykhurin Says:

  Wow! Superba recenzie! Ce sa mai zic… no comment (atat recenzia, cat si cartile)!
  P.S. ador ideea cu sarpele de metal!

 3. magykhurin Says:

  Ok, dupa ce am aflat mai multe despre aceasta minunata serie nu pot spune decat : uluitor!!!
  Nu mai sunt necesare alte cuvine!

 4. A aparut si festinul ciorilor la Nemira. „Valar morghulis” my friends!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: