METAMORFOZA de Franz Kafka

Cu ceva timp în urmă cuvintele unui coleg – care, întâmplător, are numele asemănător cu cel al personajului principal din cartea pe care o voi povesti în următoarele rânduri:)) – mi-au sădit în minte planul de a-l citi pe Kafka. Am început cu PROCESUL – voi vorbi despre el mai încolo – și am continuat cu METAMORFOZA, carte – mai degrabă o poveste destul de scurtă – de care am aflat de mult timp și care m-a intrigat oarecum, dar care a rămas doar în planul îndepărtat al minții mele.

Vă atenționez că aceasta nu este o recenzie, ci o povestire a cărții, așadar, dacă aveți planuri să citiți METAMORFOZA și nu vreți să vă stric plăcerea – chiar dacă este destul de mică și oricum se citește repede -, mai bine nu parcurgeți următoarele rânduri.

Gregor Samsa, un mărut agent de vânzări, se trezește ”într-o bună dimineață” metamorfozat într-o gânganie înspăimântătoare. Metamorfoza nu este dureroasă ci, dimpotrivă, bruscă și completă. În mod incredibil, Gregor nu vede acest lucru decât ca un mic inconvenient și imediat ce își dă seama de situație face planuri cum să îi explice calm și rațional șefului lui că are nevoie de câteva zile libere până când, crede el, se va întâmpla reversul. Dar vocea îi este schimbată, animalică și neinteligibilă, fiind primit cu deosebită scârbă de membrii familiei care îl țin închis în camera lui. Singura care se ocupă de el este sora lui. Din cauza acestei izolări el se îndepărtează treptat de stadiul uman și descoperă plăcerea în dezgustătorul trup pe care îl are. Învață cum să își controleze micile picioare numeroase și se cațără cu agilitate pe pereți, iar situația familiei încetează să mai stea pe primul plan – el fiind cel care, înainte, aducea banii în casă.

Conflictul moral este foarte vizibil. Punctul culminant poate fi considerat momentul când, din lipsă de bani, familia lui este nevoită să închirieze câteva camere unor ”domni”. Deranjați că li s-a ascuns prezența lui Gregor metamorfozat în ceea ce văd ei ca pe propria casă, fac scandal, dar ajung să plece înspăimântați de creatura care a ieșit din cameră. Singurul lucru din lumea umană care îl mai calmează pe Gregor trezindu-i compasiunea pentru sora lui este muzica viorii. Își imaginează chiar că ar putea să iasă de sub pătura unde stătea ascuns, să se urce pe canapea până la Grete care cânta și să îi pună o mână/un picioruș pe umăr, să o aline.

Momentul cel mai vizibil al îndepărtării lui de uman este când tatăl lui, îngrozit, îl lovește cu cu un măr în spate, iar fructul rămâne înțepenit, sau când ignoră starea mamei lui și îi interzice să îi mute mobila din cameră. Familia speră să scape de el, dar nu îndrăznește să ducă gândul mai departe. În ultimul stadiu, vederea îi slăbește deopotrivă cu trupul, până când, înfometat și hămesit, Gregor Samsa gândacul moare. Veste este primită cu bucurie de familie, căci eu nu văd în aceasta moartea lui Greogor – pe care îl cred dispărut din momentul metamorfozei – ci moartea gândacului care le-a întunecat viața.

METAMORFOZA are macabrul ei, dar se concentrează mai ales pe gândurile și starea lui Gregor gândacul. Condamnă ușurința cu care oamenii se debarasează de persoanele iubite înainte pentru că au devenit diferite și incomode. Kafka a scris METAMORFOZA când era bolnav, îngrijit de familie și simțindu-se el însuși ca un gândac nepoftit.

Deși pare o poveste amuzantă, nefiind lipsită de un oarecare umor, METAMORFOZA este extrem de tristă. Cred că vrea să arate că oricare dintre noi se poate transforma – metaforic vorbind:)) – într-un gândac, cu alte cuvinte, într-o povară pentru familie.

Singurul lucru ciudat aici mi s-a părut calmul cu care Gregor privește metamorfoza lui și care m-a cam deranjat.

Pe o scară de la 1 la 10 i-aș da nota 8.

Anunțuri

10 răspunsuri to “METAMORFOZA de Franz Kafka”

 1. antonia Says:

  zi si de procesul ceva ca sa stiu daca so citesc sau nu
  Gregor Gregor desigur:X:x

 2. alina Says:

  cate pagini are cartea?

 3. Da, am citit și eu nuvela aseară și pe mine pot să spun că m-a deranjat același lucru. A primit metamorfozarea sa, nu ca pe un lucru înspăimântător -cum ar fi trebuit de fapt-, ci ca pe un lucru normal, care vine și pleacă în orice moment din viața noastră. În rest, povestea mi s-a părut foarte tare, mai ales că are și o morală interesantă. Mie, deci, mi-a plăcut.

 4. Sa ne gandim insa la personajul Gregor, Gregor-omul care si-a sacrificat atatia ani de libertate pentru bunastarea familiei- el fiind sursa de venit principala in familia Samsa. Fiind o persoana supusa, excesiv de responsabila, metamorfozarea sa este vazuta si acceptata cu aceeasi supunere tacita cu care a indurat si munca sa istovitoare de comis-voiajor. Cred ca personajul este perfect construit 🙂

 5. neoriginal. am citit un articol asemanator pe bookblog.ro

 6. alexandra Says:

  cate capitole are? 2 sau 3?

 7. […] Pe 8 Ianuarie 2018 De PappuÎn Cărți Gregor Samsa, un mărut agent de vânzări, se trezește ”într-o bună dimineață” metamorfozat într-o gânganie înspăimântătoare. Metamorfoza nu este dureroasă ci, dimpotrivă, bruscă și completă. În mod incredibil, Gregor nu vede acest lucru decât ca un mic inconvenient și imediat ce își dă seama de situație face planuri cum să îi explice calm și rațional șefului lui că are nevoie de câteva zile libere până când, crede el, se va întâmpla reversul. Dar vocea îi este schimbată, animalică și neinteligibilă, fiind primit cu deosebită scârbă de membrii familiei care îl țin închis în camera lui. Singura care se ocupă de el este sora lui. Din cauza acestei izolări el se îndepărtează treptat de stadiul uman și descoperă plăcerea în dezgustătorul trup pe care îl are. Învață cum să își controleze micile picioare numeroaseși se cațără cu agilitate pe pereți, iar situația familiei încetează să mai stea pe primul plan – el fiind cel care, înainte, aducea banii în casă. Sursa descriere […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: