MISTERUL REGELUI – DESPRE SCRIS de Stephen King

img_90118Stephen King a ajuns în intervalul a două luni să ocupe locul doi pe lista scriitorilor mei favoriți, după George R.R. Martin. Tot dând search pe site-ul editurii Nemira – sunt super-reduceri – după cărți scrise de el, am văzut MISTERUL REGELUI și descrierea mi-a plăcut. Nu este un roman horror. MISTERUL REGELUI este atât o carte autobiografică, cât și un eseu despre creație literară. O carte atât pentru aceia care vor să afle unele din secretele lui King și se pregătesc să scrie, cât și pentru cei doar interesați de viața lui.
Primele o sută de pagini constituie un itinerariu al vieții lui. Drăguțe întâmplări, afli despre viața lui și sunt câteva lucruri interesante acolo, de exemplu cum să faci să rămâi fără curent tu și vecinii din celelalte blocuri. Tai cablul electric de la o veioză, îi desfaci izolatorul până la ștecăr, apoi înfășori firul de cupru în jurul unui cui și bagi ștecherul în priză. Bum bum scurtcircuit! King a avut o copilărie stranie și zbuciumată, crescut doar de mama lui, el și fratele lui, cu bani suficienți doar cât să supraviețuiască. A trimis prima lui lucrare la treisprezece ani. Toate scrisorile de refuz le-a agățat într-un cui în camera sa și a continuat să scrie și să trimită la reviste.
Cele o sută de pagini merg în acest ritm. Trec prin copilărie, adolescență, cariera de profesor, prima lui carte – Carrie -, ideile pentru Misery, drogurile și alcoolul…
Abia apoi vine partea interesantă, cu sfaturi referitoare la scris. Pe primul loc stau – evident – gramatica și vocabularul. Explică cum e mai bine să faci o descriere, narațiunea cum să fie, dialogul. Unul dintre lucrurile pe care pune accent este folosirea diatezei active în locul celei pasive și eliminarea adverbelor. Ne prezintă programul lui, câte pagini scrie pe zi și tot felul de lucruri, cum se inspiră el, de unde îi vin ideile, despre editori și agenți.
Cred că este nefolositor să spun că stilul este curgător, ca și cum ar sta de vorbă cu tine, simplu și relaxat.
După aceste sfaturi urmează povestirea accidentului care aproape era să îl omoare în iunie 1999. La sfârșit este prima ciornă din romanul Hotelul și corecturile făcute după recitire, eliminările și schimbările de care a avut parte.
În final o listă cu unele dintre cărțile care i-au plăcut cel mai mult în ultimii trei-patru ani.
M-a impresionat mult când am citit despre publicarea lui Carrie și reacția lui King la aflarea veștii (am și marcat locul): „Era adevărat atunci, a fost adevărat toată viața mea, dar în acea Zi a Mamei din mai 1973 am rămas complet fără cuvinte. Eram încremenit în cadrul ușii, aruncam aceeași umbră dintotdeauna, dar nu reușeam să vorbesc. […] Ai spus că s-au vândut pentru patruzeci de mii de dolari?
Patru sute de mii de dolari, m-a corectat. […] Felicitări, Steve.
[…] Am simțit cum mi se înmoaie picioarele. N-am căzut, nu de-a dreptul, dar am alunecat în fund acolo, în pragul ușii.”
Un lucru de care m-am mirat în MISTERUL REGELUI este faptul că nu își mușamalizează acțiunile, oricât ar părea ele de nepotrivite sau stupide, fie că au fost făcute când era mai mic sau când a crescut.
Singurul regret a fost că MISTERUL REGELUI este prea scurtă dar, așa cum a și spus, cea mai bună cale – și singura de altfel – este cititul și scrisul la greu. Nu există scurtătură sau alternativă dacă vrei să scrii un roman și să fie bun.


Titlul Românesc: Misterul regelui – despre scris
Titlul original:
On Writing: A Memoir of the Craft
Autor: Stephen King
Editura Românească: Nemira
Editura originală: Scribner

Traducător: Mircea Pricăjan
Notă dată de mine: + + + + din 5
Melodie: Plug in baby – Muse

Reclame

5 răspunsuri to “MISTERUL REGELUI – DESPRE SCRIS de Stephen King”

 1. gorehoundro Says:

  adevarat graiesti;))

 2. Gilda Says:

  foarte tare:X:XX:X:X
  el a scris shi kamera 1408 p kre ai vazuto ku mine

  inkanta-ne in continuare:X

  • Trebuie să citesc cartea aia. Chiar trebuie. Mă întreb, oare, cum descrie faza când iese pe fereastră încercând să intre în camera alăturată. Și apoi, când vede că nu ajunge nicăieri intră în stare de șoc, se întoarce și când ajunge în cameră vede pe harta aceea: „Tu ești aici”. Un pătrățel alb într-o mare de negru. M-a speriat rău.

   Sau atunci când credea că a scăpat din cameră și se trezește pe plajă și, după ce scrie o carte despre visul său și ajunge la o Poștă să ia un colet, cred, distrug oamenii aceia locul. Mi-a rămas întipărită în minte imaginea ceasului care se spărgea:X

   O oră, doar o oră. Puteți trăi ora aceasta la nesfârșit sau puteți folosi serviciul nostru (gol în memorie). Dumneavoastră alegeți, domnule Mike (?) Nu-Mai-Știu-Cum. Păcat că știu cum se termină :-< Ei, poate în carte nu e la fel, în Shining sfârșitul era Complet diferit. Film-carte. Nu se compară.

 3. magykhurin Says:

  O doamne, chiar trebuie sa iau cartea asta!

 4. Plug in baby, acuma vad. Nice:D!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: