2009

Dacă stai în fața unui monitor, PC, laptop și-mi citești blogul, înseamnă că ai mai supraviețuit un an. Credeai asta? Există oameni care nu-mi citesc blogul și au supraviețuit totuși, dar eu nu vreau decât să te fac să conștientizezi că tu ai făcut-o. Întrebarea vine acum: Ce știi acum și nu știai anul trecut? E o perioadă ori considerabilă, ori una care poate fi trecută cu vederea. Depinde la ce ne raportăm. Dând un research în memorie și amintindu-mi cu ce a început anul trecut, am constatat surprinsă – nu chiar acum, de fapt, a fost când Doru mi-a spus că Jocurile foamei a apărut anul ăsta – că a trecut o groază de timp și s-au întâmplat o groază de lucruri. Și zâmbesc fericită gândindu-mă că 80% au fost bune. La momentul respectiv se poate să nu fi fost. Trecutului îi pui mereu aureolă, dar, dacă ești realist, poți spune clar că nu mai vrei să dai peste așa ceva în toată viața ta.

Acum văd că/constat că/îmi dau seama că, sau pur și simplu:

– îmi ador colegii. Nu ador neapărat Vianu, dar colegii și, în general, profesorii, sunt MUUUULT peste așteptările mele, pentru lucrurile cu care mă obișnuisem 8 ani de zile. Uite, vezi? Eu o spun. Doamne, dar îi ador în cel mai adevărat sens al cuvântului. Nu pot să cred că – încă, sau nu mi-am dat eu seama – nu s-au format bisericuțele, că suntem atât de uniți. Se poate să nu fim, la mine veștile vin cu ecou, după ce au trecut pe la toată lumea încep și eu să mă prind. Dar se poate la fel de bine să fim. Avem un șef de clasă genial care se chinuie să ne țină ocupați, să nu ne plictisim, ideile lui cu androginul și schimbările de personalitate au fost minunate. Diriga e un om cu adevărat extraordinar. O plac pe Stoica! De fapt, o accept așa cum e și-mi dau seama că am învățat mai mult la ea decât am făcut-o în clasele 5-8. Este ca ieșirea dintr-un cinema întunecat unde a rulat un film unde la sfârșit s-a distrus lumea. Și afară vezi că e soare. Constați că e lumină, că lumea merge înainte, că nu a fost niciun capăt de țară, că nu s-a întâmplat nimic și vezi cât de extraordinari pot fi oamenii, în ciuda atrocităților pe care le-ai văzut în film. Cam așa este.

– îmi dau seama cât de dureros este – dar doar atunci când te gândești la asta – să îți dai seama că nu va mai fi niciodată un din nou, că, indiferent dacă vrei sau nu, ai crescut și există lucruri care nu se mai pot repeta pentru că pur și simplu timpul a trecut. Există lucruri care nu îți mai sunt îngăduite. Este un sentiment ciudat de pierdere.

– am scăpat, în sfârșit, slavă cerului, DA DA DA, de o obsesie cu păr și ochi negri care a ținut 3 ani.

– ciorile au devenit PĂSĂRILE mele preferate. Este considerat semn bun dacă văd una la mai puțin de trei metri (zburând, pe un gard, țopăind) de mine, sau, oricum, destul de aproape încât să fiu atentă la detalii. Fiecare cu fixațiile lui…

– a trecut fix un an de când am început să-mi pun anumite gânduri pe foaie/calculator. Și pentru că mi le-am pus constat evoluția în timp. O, da, e o evoluție, nu ați vrea să știți. Până la rezultat sper să nu treacă mai mult de… calendar… 8 luni… complet 11 luni.

– am descoperit și alte cărți/alți scriitori în afară de Tolkien, Rowling/LOTR, HP. Asta s-a întâmplat, de fapt, în urmă cu doi ani, dar să zicem. Și îmi dau seama câteee am în față.

Aș, și cum nu putea să lipsească, un top al cărților citite. Am vrut să fie 10, m-am răzgândit la 12 și, în sfârșit, am eliminat Jocurile și a rămas doar Sfidarea, deci 11. O fi pe ultimul loc, dar nici nu merita să nu fie în top.

 1. IUREȘUL SĂBIILOR – ghiciți de cine – hmm, parcă a fost mai bună decât Festinul. A fost mai mult acțiune și aproape că am memorat primul paragraf din primul capitol cu Jaime din a doua carte… și Nunta… de ce? Da, nu a gândit când i-a insultat pe Frey așa, dar să plătească chiar prețul ăsta?
 2. FESTINUL CIORILOR – ghiciți din nou – și acum ce? Așteptăm A Dance With Dragons? Cum poate să termine în halul acela capitolele? Brienne, Arya, Jaime, Cersei! Daenerys! CUMPLIT!
 3. GAZDA – Stephenie Meyer – a avut noroc că a fost citită anul acesta și mi-a rămas încă în minte. Este o carte superbă. Nu mă așteptam să spun așa ceva despre o carte  scrisă de SM și îi iert acea epica ratare cu Amurg. Este mult peste. Te face să îți pui întrebări, îți rămâne pur și simplu în minte. Cred că încă sunt sub influența ei.
 4. MISERY – Regele – te ține cu sufletul la gură.
 5. ORAȘUL BÂNTUIT – King – dacă nu ar fi fost istoria personajelor ar putea fi rezolvată cartea în vreo 300 de pagini. Este dezvoltă enorm.
 6. NIHAL DE PE PĂMÂNTUL VÂNTULUI – Licia Troisi – a venit exact în momentul în care simțeam nevoia de un astfel de fantasy.
 7. ELANTRIS – Brandon Sanderson – incredibil cum își termină capitolele și schimbă planurile. Hai că mai am timp să citesc unul.
 8. REGINA ELFĂ – Oana Stoica-Mujea – foarte profundă. Se vede evoluția cărților, a doua mai bună decât prima (deși teoretic este o singură carte împărțită în două volume) și a treia le întrece pe toate celelalte. Mi-a plăcut mult.
 9. ÎMPĂRATUL-ZEU AL DUNEI – Frank Herbert – mai frumoasă decât Dune, cred că datorită faptului că știam deja de la început despre ce e vorba. Deși Paul era mort de mult, la fel și mama lui, Chani etc. metamorfozarea lui Leto în vierme și toate gândurile, ideile și speranțele lui cu Poteca-de-Aur au fost fascinante.
 10. HYPERION – Dan Simmons – da, poveștile se legau la sfârșit:))
 11. SFIDAREA – Suzanne Collins – cred că nu este chiar genul meu de am pus-o pe ultimul loc, dar nici nu merita să nu fie în top.

Vreți să fac și topul cărților proaste? Doar trei, în următoarea ordine: Mara. Amurg. Lună nouă (dacă aș sta să mai arunc o privire, ultimele două ar crește câteva locuri, în locul lor ajungând cele două romane de Agahta, dar Mara rămâne acolo pe VECIE!!!) (sper să nu ajungă aici și Moromeții)

2009 a fost un an bun. Anul schimbărilor, ca să zic așa. Un an real. Un an în care am descoperit melodii noi, trupe noi, cărți noi, universuri noi, idei noi, prieteni noi, oameni noi – și buni – un an în care mi-am dat seama că viața te poate surprinde și îți poate zdruncina acele pseudo-principii născute din netoleranță pur răutăcioasă. Asta se poate numi că sunt mai bună? Poate. E relativ. Pentru că există oameni care spun că, de fapt, am devenit mai rea și mai insensibilă. Eu cred că am devenit mai realistă. Da, ăsta e cuvântul potrivit.

În 2010 mă aștept la medie de aproximativ 9.50:)), la ceva mare și încântător și… și… 🙂 abia aștept. Abia. Aștept.

P.S. Blogul meu a făcut jumătate de an…

A trecut mult.

P.P.S. Aș fi vrut să pun articolul mâine, dar Izel m-a obligat:P Trebuia să menționez. Este posibil să mai pun câteva update-uri.

Și vă dau un sugestie. Nu spuneți Happy Birthday, spuneți La mulți ani. Deși nu îi poți spune anului 2010 la mulți ani pentru că știi că nu va ține decât… un an.

Anunțuri

12 răspunsuri to “2009”

 1. izell Says:

  În sfârşiiiiit!

  La mulţi ani anticipat!

  Unde ne-ar fi viaţa fără schimbare? Mă bucur pentru procentul tău de 80 pentru reuşite. Dacă nu ar fi necazuri cum am mai face deosebirea între Bine şi Rău?

  Îţi mulţumesc pentru că în acest an mi-ai înseninat viaţa.

  • ou, nu mi s-a mai spus niciodată așa.

   La mulți ani.

   Prea multe dovezi de afecțiune îmi dau impresia unui univers paralel care a intrat în contact cu universul nostru.

   Mulțumesc:)

   La mulți ani>:D<

 2. magykhurin Says:

  O să încep şi eu cu La multi ani, normal! Apoi am să spun că ma bucur ca ai avut un an bun şi sunt absolut sigur ca 2010 va fi chiar mai bun, mai ales spre toamna, spre viitorul Gaudeamus 😀
  Nu-mi vine să cred că SM l-a depăşit pe SK!
  Trecând peste asta, ms ca mi-ai amintit de top. Uitasem să-l fac pe cel al cărtilor din 2009!

  • 1. ;))

   2. O, da 😐 Acum mi-am dat seama de asta. Dar trebuie să citești Gazda. E drog. Îmi trebuie Trezește:)) Dacă citești îți vei da seama despre ce vorbesc.

   • Am nevoie de Neted dupa Revelion, cu norocul meu, o petarda imi va exploda in fata.

 3. balinferi Says:

  Eu nu spun nici un cuvânt anului 2010. Mă mulţumesc cu a-ţi ura ţie : LA MULŢI ANI! Fericiţi, cu realizări, în compania celor dragi, cu cât de multe cărţi bune şi cu oameni care să merite să-i numeşti prieteni!

 4. La multi ani, Silvanna, Razvan, Doru, Izel si tuturor celor ce treceti pe aici! Sa aveti parte de tot ceea ca va doriti in anul 2010. Si da, am mai supravietuit cu totii un an, sper sa mai supravietuim cu totii multi, multi ani! 😀 Sa ne reauzim si revedem cu bine!

 5. voicunike Says:

  La multi ani Silvana! Daca doresti iti voi face o lista cu lecturi sf&f si sa te vad atunci daca supravietuiesti! 😀

 6. antonia Says:

  lma first
  then
  ciori sau C4,tot pe-acolo:)))
  and
  stephen king si stephanie meyer au laudat jocurile foamei
  :))))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: