MISERY de Stephen King

MISERY este cea mai bună carte scrisă de Stephen King dintre cele citite de mine. M-am gândit că ar putea concura cu ORAȘUL BÂNTUIT, dar răsfoindu-le în gând pe amândouă, MISERY a ocupat podiumul. Este genul de carte care te prinde de la prima pagină și te ține într-un suspans enorm – pur și simplu te face să nu îi dai drumul din mână.

MISERY este povestea scriitorului Paul Sheldon, victima accidentului de mașină care l-a făcut scriitorul de casă al lui Annie Wilkes, cea mai înfocată admiratoare a sa. Când îl descoperă pe acesta, inconștient și rănit în interiorul mașinii lui, Annie îl aduce la ea acasă, îl îndoapă cu medicamente care îi creează dependență și îl obligă să scrie continuarea seriei de romane Misery, serie care l-a făcut pe acesta faimos. Misery Chastain este de fapt eroina romanelor lui Paul și femeia pe care Annie vrea să o readucă la viață, după ce el o omorâse în ultimul roman. Paul trece printr-un coșmar, nevoit să îi facă pe plac lui Annie. El trăiește într-o continuă frică amplificată de dezamăgirile de care are parte atunci când încearcă să evadeze, de puținele vizite ale poliției și așteptarea unui ajutor din afară. Se gândește mereu la mașina lui rămasă într-o râpă, încă nedescoperit și își pune speranțele în ea.

Annie este un specimen labil psihic. De-a lungul șederii lui acolo, în munți, despărțit de civilizație și cu telefonul mort, Paul descoperă secrete întunecate din viața temnicerului său în micile lui excursii prin casă, în momentele când ea este plecată.

Avem parte de două planuri, al doilea fiind constituit de romanul pe care Paul Sheldon îl scrie la dorința lui Annie. La început îi este greu să continue. Nu mai poate intra în lumea lui Misery Chastain și dispariția singurului exemplar existent din următoarea lui carte îl afectează. Dar încet, încet reușește să se transpună și povestea lui Misery ia viață, iar aceasta este atât de bună încât îți dorești ca Stephen King să o continue.

Într-un final, când Paul termină romanul pe care Annie Wilkes îl voia atât de mult, pune atent la cale un plan de a scăpa și a se răzbuna pe ea.

Am citit în MISTERUL REGELUI că regele voia ca deznodământul lui MISERY să fie Paul Sheldon mâncat de purceaua lui Annie, dar a renunțat la acesta gândindu-se cum ar reacționa cititorii care au fost alături de Paul trei sute de pagini.

Tensiunea este incredibilă, și stilul este fantastic, atât de bun încât ajungi la ultima pagină și exclami legendarul „WOW!”.

Titlul Românesc: Misery
Titlul original: Misery
Autor: Stephen King
Editura Românească: Nemira
Editura originală: Viking
Traducător:
Mihnea Columbeanu
Notă: + + + + + (din cinci)
Melodie: The poet and the pendulum – Nightwish

Ei, Răzvan, cum ți se pare? Sunt foarte foarte curioasă ce părere o să ai și deși știu sigur că o să o adori, vreau să te aud pe tine spunând-o >:).

Reclame

Un răspuns to “MISERY de Stephen King”

  1. Deci, opreste-te ca mor pana vine cartea! 😀
    O sa spun ceva, dar nush sigur ce. Las, ca vezi tu recenzia 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: