DRAGONUL MAIESTĂȚII SALE de Naomi Novik

Ador zborul și tot ce ține de el, iar aici intră aripile și dragonii. Ador și istoria Franței. Este de închipuit că imediat ce am aflat titlul noii cărți care va apărea la editura Nemira și am și citit descrierea m-am hotărât definitiv și irevocabil să o cumpăr. Pur și simplu nu se putea altfel.

DRAGONUL MAIESTĂȚII SALE (primul volum din seria TEMERAIRE) este diferit de tot ce ați citit despre dragoni. Naomi Novik îl face pe cititor să intre într-un univers în care aceștia sunt niște animale cât se poate de întâlnite, nicidecum dispărute sau pe cale de dispariție. Stilul nu are nimic din Eragon-ul cu care ne-am obișnuit. Novik creează o istorie alternativă în care fiecare țară are dragoni și îi folosește, datorită capacităților lor, atât în luptă cât și la diverse alte sarcini, cum ar fi în poștă. Numai că unii dragoni sunt mai rari decât ceilalți. DRAGONUL MAIESTĂȚII SALE este povestea unui dragon foarte rar, al cărui ou a fost capturat de către căpitanul Laurence de pe o fregată franceză. Deși inițial pe nava engleză s-a tras la sorți cina va pune hamul dragonului și va deveni astfel căpitanul lui, lucrurile nu au stat așa cum s-a hotărât, pentru că dragonul l-a ales tocmai pe căpitanul navei engleze, Laurence. El îi pune un nume special, Temeraire, deosebit față de celelalte nume ale dragonilor, așa cum vom afla mai târziu.

Temeraire se dovedește de la început foarte diferit de ceilalți dragoni. Are un apetit mare pentru cultură și pentru că nu poate citi el singur – nu poate întoarce paginile fără să rupă cartea – își roagă căpitanul să îi citească în fiecare seară.

Laurence este nevoit să renunțe la Marină și să intre în Aviație, un lucru nu foarte apreciat nu numai de familia lui, dar nici de celelalte familii, care considerau că este un lucru rușinos. Căpitanii dragonilor nu-și puteau construi o familie pentru că timpul lor trebuia investit mult în dragon, astfel încât orice relație cădea.

Laurence începe antrenamentul cu Temeraire. Avem parte de bătălii care au avut loc și în realitate, în timpul războaielor napoleoniene, avem parte de o descriere minuțioasă a obiceiurilor dragonilor și nu în ultimul rând de o listă a raselor de dragoni. Cel mai mult mi-a plăcut secvența în care Temeraire își descoperă darul, în timpul bătăliei.

Sfârșitul romanului amintește de poveștile Șeherezadei care se termină în momentul culminant și continuă în noaptea următoare, doar că aici continuă în volumul următor. DRAGONUL MAIESTĂȚII SALE este un roman care s-ar potrivi atât în bibliotecile celor pasionați de istorie, cât și în cele ale împătimiților fantasy (iar dacă este combinat, e și mai bine).

Titlul original: His Majesty’s Dragon
Titlul românesc: Dragonul Maiestății Sale
Autor: Naomi Novik
Editura originală: Random Haouse
Editura românească: Nemira
Traducător: Laura Bocancios

Nota: + + + și jumătate (din 5)

Reclame

2 răspunsuri to “DRAGONUL MAIESTĂȚII SALE de Naomi Novik”

  1. alasis :) Says:

    e cea mai faina carte pe care am citito pana acum

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: