REGII NISIPURILOR de George R.R. Martin

Cel mai mult Martin este cunoscut prin seria lui superbă, Cântec de Gheață și Foc. Având în vedere că aceasta a ajuns pe locul întâi în topul seriilor mele favorite, atunci când am aflat de pe blogul Nemirei că fanilor li se pregătește un festin de șase alte scrieri de-ale lui, mi-am spus, normal, că nimic nu mă va împiedica să le achiziționez.

Citisem Regii nisipurilor de pe wattpad și nu știu de ce la început mi-am închipuit că această povestire este singură în volum. Cu toate acestea, am cumpărat-o. Normal, în afară de aceasta mai erau și alte texte.

Foarte plăcută mi-a fost surpriza când, ajunsă la final, am constatat că, spre deosebire de Zburătorii nopții care m-a dezamăgit întrucâtva, în Regii nisipurilor absolut toate povestirile m-au captivat. Ceea ce e lucru mare, fiindcă eu nu sunt adepta povestirilor scurte, pentru simplul motiv că atunci când reușesc să mă prindă și nu mai simt prezentul, mi se taie filmul când dau pagina și văd că începe altceva. Trebuie să recunosc că după volumul Zburătorii nopții la care doar două povestiri mi s-au părut cât de cât interesante, nu mă așteptam la ceva extraordinar în Regi. Îmi doream doar să fie ceva mai bun ca anteriorul.

Însă a depășit cu mult așteptările. Patru povestiri din șapte mi-au plăcut mult și voi spune ceva despre fiecare.

Probabil cel mai interesant lucru în CALEA CRUCII ȘI A DRAGONULUI este ideea. Într-un viitor îndepărtat există o societate numită Mincinoșii care fabrică religii. Scopul este de a oferi unui popor o luminiță la capăt, un ceva în care să creadă. Minciuna despre care este vorba în această povestire este o variantă a creștinismului, însă multe, multe lucruri diferă și, pot spune, acea variantă este chiar mai interesantă decât a noastră. Prima diferență ar fi că acea religie prezintă un trecut istoric alternativ în care există dragoni, iar Iuda Iscariotul reușește să îi supună, luându-și numele de Iuda Îmblânzitorul-Dragonilor. De data aceasta nu Iuda este trădătorul, ci Simon-zis-Petru, iar Iuda îl omoară pentru asta și își dezlănțuie dragonii după moartea lui Iisus.

A treia povestire, ÎN CASA VIERMELUI, aduce în prim plan o lume subterană populată de două rase dușmane, yaga-la-haii, o populație umanoidă care venerează un zeu căruia îi spun Vermele Alb și grounii, inamicii lor fără ochi. Annelyn, care face parte dintre yaga-la-haii, umilit de faptul că Aducătorul de Carne i-a luat femeia, pornește în căutarea lui în tunelurile grounilor, curios de ce de la apariția lui toți ceilalți Aducători de Carne au început să dispară. Stilul din această povestire este diferit față de cel din celelalte. ÎN CASA VIERMELUI a avut cel mai puternic impact emoțional, în sens că Martin a reușit să creeze universul astfel încât să simți ura personajului, nu doar sa o vezi.

DOAMNA-DIN-STELE ne aduce într-un mediu puțin mai fantasy, probabil de aceea mi-a plăcut și prezintă lupta pentru supraviețuire a unui copil într-o lume prea diferită de a lui, o lume ale cărei reguli este nevoit să le învețe. Stilul a fost diferit față de celelalte povestiri din volum, detașat și rece, lipsit de acea implicare pe care am găsit-o în ÎN CASA VIERMELUI.

Și ultima, dar nu cea din urmă, REGII NISIPURILOR. Simon Kress, indispus după moartea animalelor de companie, un șoim hoitar mâncat de propriul măcelar și peștii lui piranha caută la magazinul lui Wo și Shade un nou animal sau, mai precis, o nouă distracție. Găsește însă o specie de insecte de care nu auzise niciodată, cu forme de organizare și de apărare asemănătoare cu cele umane. Regii nisipurilor îl fascinează tot mai mult, dar sadismul lui și răutatea îl fac să își stoarcă mintea căutând noi metode de a-i vedea în acțiune. Ajunge chiar să le dea de mâncare oameni, dar dintr-o greșeală insectele scapă și invadează casa.

REGII NISIPURILOR m-a lăsat cu o impresie mult mai bună decât Zburătorii nopții. Cu toate acestea, Cântec de Gheață și Foc rămâne din punctul meu de vedere scrierea care-l reprezintă pe George R.R. Martin. Poate că după ce vor apărea la editura Nemira Fevre Dream, Dying of the Light și Dreamsongs, poate îmi voi schimba părerea. Dar până atunci…

Titlul românesc: Regii nisipurilor
Titlul original: Sandkings
Autor: George R.R. Martin
Editura: Nemiraaa for the win

Reclame

3 răspunsuri to “REGII NISIPURILOR de George R.R. Martin”

  1. magykhurin Says:

    Hmm… ma intrebam care ar fi fost sansele sa nu ti placa aceasta carte… cred ca 0! :)))

  2. da, dar șansele să nu îmi fi plăcut Zburătorii nopții?

  3. Vindicator Says:

    Regii Nisipurilor a fost cea mai buna povestire.Dar si restul au fost bune.Totusi nu stiu de ce nu ti-a placut Zburatorii Noptii.Nu a fost la fel de spectaculoasa ca asta dar a fost ok.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: