PĂTIMIRI ȘI ILUMINĂRI DIN CAPTIVITATEA SOVIETICĂ de Radu Mărculescu

În sfârșit, după cincisprezece ani, pot răspunde la întrebarea „Ce carte te-a schimbat?”. Cântec de Gheață și Foc, seria mea preferată, este mic copil pe lângă „Pătimiri și iluminări din captivitatea sovietică” de Radu Mărculescu, nu atât prin universul conținut (viața – cartea – bate filmul), cât și prin limbajul, stilul și franchețea de care dă dovadă autorul în cadrul evocării prizonieratului acestuia.

Cartea prezintă mărturiile lui Radu Mărculescu, ofițer în Armata Regală Română din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prizonieri la ruși. Tot ce au îndurat miile de ofițeri români din lagărele sovietice, de la frig la foame și la bătăi (din acest punct de vedere pot susține însă că au fost mult mai norocoși decât cei care au avut ghinionul să treacă prin fenomenul de „reeducare” de la Pitești – ucenicul și-a depășit maestrul), toate sunt descrise în acest tur de forță.

În urma cărții m-am simțit pe de o parte mândră că sunt de un neam cu cei care și-au respectat datoria și au fost oameni până la sfârșit, rezistând acolo unde alții au renunțat de mult și s-au dat de partea comuniștilor, pe o altă parte am simțit o pierdere pe care, netrăind în perioada interbelică, ați putea spune că nu am cum să o simt. Însă autorul are un stil extraordinar, iar imaginile pe care le aduce în fața cititorului îl fac să vadă toată acea cochetărie, acea lume bună, acea stare generală prezentă în timpul monarhiei. Nu am mai citit niciodată ceva să îmi arunce imagini atât de clare și de vii în minte, unde până și ceața era un efect perfect, ca într-un film. Te face să simți că ai trăit în acele vremuri. Descrierile Bucureștiului perioadei interbelice, deși puține, sunt strălucitoare. Cartea a fost ca un duș rece. Mi-am dat seama pe ce pantă își duce viața această generație, ignorantă, care habar n-are cine este și ce trecut are. Probabil că cei de o vârstă cu mine, citind asta, vor spune că ei știu cine sunt, știu ce s-a întâmplat acum 70 de ani. Dar și eu credeam că știu.

Radu Mărculescu a căzut prizonier în urma bătăliei de la Cotul Domnului, în 1942. Următorii nouă ani i-a petrecut în diverse lagăre sovietice.  Ceea ce au făcut oamenii aceia a fost extraordinar. Ați putea spune că într-o închisoare programul nu variază prea mult, alterând între muncă (forțată), mâncare și somn. Cu toate acestea, floarea ofițerimii române din acea vreme a jucat în spectacole de teatru și a învățat limbi străine, profitând de faptul că ei, ofițerii, conform tratatului semnat de Uniunea Sovietică, nu erau obligați să muncească. Dar pentru a fi respectat acest lucru, au trebuit înființate nenumărate greve ale foamei.

După acest duș îți dai seama ce oameni de excepție erau ofițerii români, aceia care nu și-au trădat camarazii (și au fost mulți) și ce diferență colosală există între clasa politică de atunci și cea de acum, atât de mare încât ai putea spune că suntem conduși de o ceată de copii cu trei clase. Este incredibil cum ne-a distrus comunismul țara. Este incredibil în ce bășcălie ne scăldăm de douăzeci de ani. Îți mai dai seama de puterile latente ale corpului uman și de ce presupune dominația spiritului asupra lui. Pentru a face conducerea lagărului să nu îi mai oblige pe ofițeri să muncească, unul dintre ei a făcut greva foamei peste zece zile, timp în care nici nu a dormit, într-o carceră în care intra frigul iernii rusești. Pentru puterea de acceptare a omului actual, care mănâncă de trei ori pe zi, aceste lucruri par exagerate și mincinoase. Dar cred că fiecare recunoaște că în situații disperate, corpul se adaptează și le face față.

Nu de puține ori am avut lacrimi în ochi. Pentru oricine vrea să cunoască o filă importantă din istoria țării, pentru că am observat capacitatea imensă a românilor de a uita și de a fi păcăliți la fiecare cinci ani, „Pătimiri și iluminări din captivitatea sovietică” este o carte pe care nu numai că o recomand, însă o declar un MUST. Îți reorganizează evenimentele istorice din cap, dă o nouă imaginie asupra lui 23 august, dă o nouă față rușilor și lumii interbelice, spiritului și nu în cele din urmă, atrocităților gratuite de care în stare oamenii. De aceea, nota nu ar fi cinci steluțe, ci o sută.

Titlu: Pătimiri și iluminări din captivitatea sovietică
Autor: Radu Mărculescu
Editura: Universal Dalsi

Reclame

8 răspunsuri to “PĂTIMIRI ȘI ILUMINĂRI DIN CAPTIVITATEA SOVIETICĂ de Radu Mărculescu”

 1. oau… de obicei nu citesc carti care se leaga de al doilea razboi mondial, sau de comunism sau de drame istorice (exceptie facand doar Arhipeleagul Gulag), dar cred ca voi mai face o exceptie cu cartea recomandata de tine.

  multumiri pentru recenzie! poate ar trebui introdusa in programa scolara…

 2. Buna!Imi place extrem de mult blogul tau si il vizitez in fiecare zi!Faci o treaba excelenta!Tine-o tot asa!Ai putea, te rog, sa intri pe blogul meu si sa iti dai o parere?

 3. anonim Says:

  Din pacate, profesorul Radu Marculescu s-a stins din viata in iulie anul acesta, la venerabila varsta de 96 de ani.

  Dumnezeu sa-l odihneasca

 4. Felicitari! iti recomand cu caldura si filmul documentar The Soviet Story, sunt si acolo adevaruri inca nestiute despre „urgia rosie”.

 5. avramiuc Says:

  vreau sa cupar cartea, unde o pot gasi sau comanda. va ror un e-mail

  • Daniela Says:

   Buna ,
   Cartea este extraordinara si eu am citit-o si o recomand.Se gaseste la orice librarie Humanitas si nu numai,iar la Depozitul de carte ROLCRIS (bucuresti)ai reducere 20% la orice carte.

   Va mai recomand din aceeasi categorie ORANKI Amintiri din captivitate scrisa de Parintele Dimitrie BEJAN(pe care il veti gasi mentionat si in cartea lui Radu Marculescu la un moment dat) si Hotarul cu Cetati cum se ditruge un neam.Aceste doua carti se gasesc si la Libraria Sophia Din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: