Articol-program

Cineva-mi spunea că, oricât de greșite ar fi fost alegerile din trecut, dacă în momentul acela au fost cele mai bune la care te puteai gândi tu, cel de atunci, înseamnă că nu trebuie blamate. Dacă ai considerat că alegerea pe care ai făcut-o, indiferent ce-ar însemna asta, fie că ai spus ceva, ai făcut ceva sau ai reacționat în vreun fel, era cea bună, atunci chiar era. Pentru că tu din acel moment ai gândit că era cea mai bună. Problema e că poate ai gândit prost, sau poate nu ai gândit deloc, am zis, și atunci NU! Eu mă „urăsc” pentru lucruri pe care le-am spus acum două săptămâni, darămite acum câțiva ani. Cum să accepți o prostie, indiferent când a fost făcută? Nu! O înfierezi în mintea ta, era o alegere proastă. Doar înfierând-o, urând-o, gândindu-te „Cum am putut face/spune/reacționa așa?” poți data viitoare să nu mai faci.

Dar ai avut dreptate, fiule (de data asta). Cel puțin așa cred acum.

De aceea nu voi începe un blog nou, riscând ca în viitoarea perioadă întunecată să-l las în paragină. Și dacă-l las, ce? Nu voi șterge articole pe care le-am scris dintr-o gravă lipsă de inspirație, ori din disperarea de a mai scrie ceva, ceva fad – precum cel de jos. Nu voi încerca să îmbunătățesc ce-a fost. Asta e. A fost.

Dar gata. Ce-am pierdut, ce-am câștigat, asta e. În altă ordine de idei – au fost frumoși în felul lor acești patru ani. Au fost folositori prin lecțiile de viață pe care școala nu te învață. Uneori, când lucrurile merg bine, uit aceste lecții. Asta este o greșeală.

Ei bine, care sunt acestea?

Pentru început, totul ține de tine. În ceea ce privește unele probleme, nimeni nu te poate ajuta. Nici măcar familia, căci singur le faci și singur le desfaci. Nu te ajută nimeni pentru că nimănui nu-i pasă de tine, iar dacă, din întâmplare, îi pasă, uman, mai mult decât să-ți întindă o mână de ajutor sau să-ți deschidă o ușă nu poate face. Ești supărat? Trist? Cu moralul la pământ? Dacă nu ești în stare să-ți rezolvi singur problemele, dacă nu te ridici singur și nu urci mai departe, în timp, lumea va călca peste tine. Nu există loc pentru ratați.

Câștigi, meriți, pierzi, meriți. Nu e loc de scuze. Nu vă plângeți inutil, nimeni nu va sta să vă asculte. Luați singurătatea ca pe o axiomă și descurcați-vă cu ea. Indiferent de cum se termină, meritați caviarul sau lăturile. Nu vi se cuvine nimic. Orice veți avea veți fi muncit pentru. Meriți. Meriți tot ce ai. Succesul sau insuccesul, un lucru sau lipsa lui, indiferent cum ai făcut rost de ele sau nu ai făcut rost de ele. Sărăcia ta sau orice alt lucru care nu-ți convine nu e vina guvernanților, nu-i blama (sau blamează-i, nu le pasă atâta timp cât nu reprezinți o amenințare), sunt oameni și știi bine de ce sunt acolo.

Omenirea a avut multe orientări de-a lungul evoluției ei. O idee negată într-un timp își recapătă strălucirea după câteva decenii. Sau, în același moment, ceea ce pe o parte a globului este acceptat, pe cealaltă este condamnat. Și atunci, la cine să cauți adevărul și dreptatea? Drept, corect, adevărat sunt doar niște convenții. Drept este un lucru pentru că legile statului X în momentul de timp t0 consideră că este drept. Da, legile există pentru a proteja oamenii de oameni și este necesară o împărțire a lucrurilor în legal și ilegal, în ceea ce ai voie să faci dacă te afli între granițele statului X și ceea ce nu ai voie sa faci. Consider însă că pe individ nu-l interesează atât ce este bunul și răul, cât îl interesează să-și atingă scopul. Departe de a justifica furtul, crima, războiul, consider că bun, rău, corect, incorect, adevărat, fals nu există în valoare absolută. Singura care există în valoare absolută, egală pentru toți este moartea. Și atunci… întrebarea e: Alegi să-ți trăiești scurta și singura viață în umbra convingerilor altora, căutând adevărul la alții când există un adevăr pentru fiecare om „și de mii de ani încoace lumea-i veselă și tristă”? Pe cine să întrebi ce este bine sau moral? Vei avea parte de o părere pentru fiecare om de pe glob. De ce ar fi mai corect ceea ce spune X? De ce nu aș avea eu dreptate? Sau tu?

Nu există bun sau rău, corect sau incorect. Există ai câștigat sau ai pierdut. Scopul vieții este să ajungi acolo unde vrei, să ai ceea ce vrei, să fii cine vrei să fii. Dacă vrei să-i ajuți pe alții, bine, fă-o, dacă vrei să ai cincizeci de case, bine, fă-o, dacă vrei orice, bine. Pentru orice vei munci. Și muncind, dacă vei avea, vei merita. Cu noroc sau nu. Viața nu e corectă, norocul nu e distribuit în mod egal, oamenii nu se nasc cu toții sănătoși.

Tu ești tu și trebuie să lupți pentru tine cu toate mijloacele pe care criteriile și valorile tale le recunosc ca fiind valabile. Pe cine vei da vina dacă ceva nu a ieșit cum trebuie? Pe o convenție? Pe alți oameni?

Mai demult mă întrebam care e formula vieții. E mai bine să spui adevărul, să minți ca să iasă bine, să fii diplomat? Cum să acționezi în viață? Singurul scop e să îți atingi fericirea și să o menții cât mai mult timp. Oricum ți-o imaginezi. Îi înțeleg pe cei de la putere care fac orice ca să își păstreze locul și banii și pe care nu îi interesează de cei pe care ar trebui să îi conducă și să îi conducă bine. Este natural și uman ceea ce fac. Este natural și uman să fii o jigodie, nu am ajuns specia dominantă fiind flower power. Este natural și uman să ai interese de clan. La fel de natural și uman este pentru cineva să vrea să SCHIMBE asta. Nu există corect sau greșit, nu există rău sau bun. Există ai câștigat sau ai pierdut în momentul t0 și contează ca momentul să se prelungească cât mai mult dacă ți-e bine. Există caviar sau lături. Nu există Dumnezeu sau vreo forță care să coordoneze. Poate există, însă oricum nu putem demonstra asta, așa că nu intră în discuție. Oricum nu are un rol covârșitor pentru că dacă ar avea lumea nu ar fi atât de ipocrită și nedreaptă condusă de niște oameni fundamental răi și nebuni.

Nedreptatea și inegalitatea sunt principii fundamentale și singurul scop în viața omului X este ca el să se impună printre ceilalți, să-și impună ideile. Așa cum sunt ele, conform criteriilor și valorilor pe care și le-a creat de-a lungul timpului. Contează doar dacă reușește sau nu.

Tot ceea ce primim merităm. Fie că pare nedrept sau nu, fie că e norocul prostului sau nu.

De aceea cel care se plânge e un pămpălău. Dacă întâlnești un obstacol este datoria ta să îl îndepărtezi. Dacă nu reușești, acolo trebuie să fie.

Reclame

17 răspunsuri to “Articol-program”

 1. damn, ce cinic. I like it.

 2. Un ton cinic, imatur cu un mesaj irelevant.

 3. Dar ma indoiesc ca intelegi ce inseamna cinism.

 4. Da-mi voie sa te ajut.

  “Cinismul este singura formă prin care sufletele obişnuite acced la ceea ce se numeşte onestitate; iar omul superior, aflându-se în prezenta cinismului, fie el mai grosolan sau mai rafinat, trebuie să-şi ciulească urechile şi să se felicite de fiece dată când chiar în faţa lui prinde glas bufonul cel neruşinat sau satirul ştiinţific.”

  ― Friedrich Nietzsche, Beyond Good and Evil

 5. Insa reusesti doar sa fii ilogica in afirmatii si sa te contrazici la fiecare 2 propozitii.

 6. Acest text e suma experientelor pe care le-am avut. Nu incearca sa para nimic, nici cinic, nici interesant, nici altceva – de la inceput pana la sfarsit este modul in care gandesc in acest moment. Inteleg ca nu se ridica la nivelul tau si nu reuseste sa fie altfel decat imatur. Nu-i nimic, data viitoare. Iti astept parerea la urmatoarele articole, cand vor veni. Semnaleaza-mi, te rog, unde anume afirmatiile sunt ilogice si unde ma contrazic.

  • Razor Says:

   ‘Dacă întâlnești un obstacol este datoria ta să îl îndepărtezi. Dacă nu reușești, acolo trebuie să fie’. Hai sa iti dau un tips gratuit. DACA NU REUSESTI SA INDEPARTEZI UN OBSTACOL IL OCOLESTI PUR SI SIMPLU !!!!!!!! Ti-a trecut asta asa prin cap ??????? Asta ca sa iti dau doar un exemplu de ineptie din textul tau plin de aberatii.

  • Razor Says:

   ‘Câștigi, meriți, pierzi, meriți’ Ce anume inseamna ca cineva ‘merita ceva’. Si cine e cel ce spune ca cineva merita sau nu ? Total aberant !

 7. Comentariile mele nu sunt atac la persoana ci la textul care este total execrabil. Sunt convins ca poti sa scrii texte mult mai constructive si mai pozitive. Si sa-ti dau un exemplu de text inteligent si cu un mesaj constructiv pentru tine si cei care iti citesc blogul.
  http://astrodeva.wordpress.com/2013/09/15/scrisoare-catre-tineri-de-tudor-chirila/

  Cu respect,
  Un trecator

 8. Yo, wtf? Internetul e un loc interesant. Anonimitatea iti da posibilitatea sa exprimi cacatul care esti in interior. Ma bucur sa vad oameni ca Razor, tho, ma fac sa ma simt atat de bine:)

 9. Opti-mustul Says:

  Imi place felul tau de a expune ideile. Destul de trist, dar realist. Am citit undeva, „If you don’t like something, change it”. Viata e in mainile noastre.

  Si totusi, crezi ca nu am evoluat deloc? Am ramas la acelasi stadiu de evolutie, in care cel puternic devine si mai puternic cu fiecare victorie, iar cel slab nu are sansa se evolueze? Parca viata isi pierde sensul in cazul asta, nu crezi?… Ce rost mai are sa mai traiesti daca tu si toti ceilalti din specia ta nu sunt decat „jigodii”?

  Din cand in cand, incearca sa faci un bine cuiva. Oricat de mic si de neinsemnat. Fii atenta cum se simte. Crezi ca nimeni nu face asta… „just because”? Poate unora le place sentimentul pe care il obtin dupa ce au ajutat pe cineva. Fara sa astepte nimic altceva in schimb.

  Nu cumva ceea ai descris tu e, metaforic vorbind, iadul biblic? Chiar crezi ca am ajuns acolo?

 10. Opti-mustul Says:

  Iar in ceea ce-l priveste pe Razor… Usor e sa manjesti cu rahat cand nu ti se vede fata. Penibil nu mi se pare textul…ci, mai degraba, lasitatea de a insulta ca la usa cortului, cand tu nu esti decat „un trecator” anonim. 🙂

 11. nu, nu. Nimeni nu e obligat să rămână în starea în care s-a născut, e datoria lui, dacă nu-i convine, să încerce mai mult. Tocmai ăsta e sensul. Alegi să fii jigodie sau nu, e vorba doar de criteriile și valorile pe care ți le-ai format. Și eu mi-am format niște criterii și nu consider că fac parte dintre jigodii, articolul acesta doar le justifică și înțelege comportamentul.

  Cât despre Razor, nu trebuie să-și dea numele, prenumele și CNP-ul ca să formuleze o opinie. Numai să nu insulte.

 12. „Opti-mustul” – awesome name:D

 13. Ozzyot Says:

  Buna!
  Nu-i baga in seama pe cei care critica deoarece nu o fac in scop productiv ci doar pentru a-si refula propria frustrare. Scrie cat mai mult, altfel n-ai cum sa progresezi.
  Sincer sa fiu si eu m-am identificat cu unele lucruri! 🙂
  Continua cu scrisul, nu te lasa descurajata!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: